JQuery Cycle Plugin - Fade In Image

Aktualności - Serwis informacyjny

W słońcu poświęcone, w deszczu uświęcone...

Mieszanie owiec w Koniakowie odbyło się przy udziale licznego grona turystów, uroczyście rozpoczęto kolejny rok kulturowego wypasu owiec na Ochodzitej (825 m n.p.m). Prowadzi go baca Piotr Kohut z Koniakowa, w obecnym sezonie stado liczy ok. 800 owiec oraz ok. 200 jagniąt. Owce przechodzą co kilka tygodni z hali Ochodzita na pozostałe hale wypasu na  Podgrapy, Baranią Górę oraz Magurkę.

  ciągu dnia owce są wypasane na halach i przy odrobinie szczęścia można je zobaczyć w naturalnym  środowisku. Przy wypasie zatrudnieni są m.in. górale huculscy z Wyrchowiny na Ukrainie, z którymi współpracujemy od wielu lat. Razem z nimi oraz z pasterzami z Rumunii, Czech i Słowacji  z inicjatywy bacy Piotra Kohuta  w 2013r. odbył się REDYK KARPACKI – TRANSHUMANCE 2013 – historyczna pasterska wędrówka przez Karpaty. Pasterze ze stadem 300 owiec z Rumunii przeszli szlakiem wędrówek wołoskich ponad 1200 km. Wędrówka trwała ponad 100 dni,  dziś owce te można również zobaczyć w stadzie na Ochodzitej.

Udój owiec w koszorach odbywa się w godzinach rannych (4.30-7.00) oraz popołudniowych (16.30 – 19.00). Oryginalne sery owcze:  OSCYPEK z certyfikatem, bundz i bryndzę oraz inne sery gazdowskie  można zakupić bezpośrednio w bacówce na Szańcach w Koniakowie – czynna codziennie od 9.00-20.00 oraz w bacówce na Ochodzitej – która jest czynna w długie weekendy  w maju i czerwcu oraz codziennie przy dobrej pogodzie  w okresie letnich wakacji.

 W długi weekend majowy przy Bacówce na Szańcach jest wystawa fotografii z Redyku Karpackiego oraz wystawa pasterska, dla gości otwarta jest również owczarnia, w której można zobaczyć tegoroczne jagnięta.

 Fotorelacja z wydarzenia: Michał Kuźma i Józef Michałek

Zapraszamy i życzymy miłego wypoczynku w Koniakowie!

Poprzednia strona



Made by All Tech Support - Konrad Kopeć


Home Page

Total visits: 9118677
Online right now: 4


Donate