JQuery Cycle Plugin - Fade In Image

Aktualności - Serwis informacyjny

Redyk Karpacki prze naprzód

Wkrótce Redyk Karpacki zawita do Zakopanego. Nam udało się spotkać owce na halach w okolicy Wojkowej, 10 km od  Muszyny, gdzie w ostatnią sobotę , w Bacówce Centuria zorganizowano wydarzenie pod nazwą „ Bacowskie Smaki”. W programie, poza spotkaniami oficjalnymi, na których nie zabrakło ważnych gości - co można zobaczyć na fotografiach - była i Wojkowska Watra oraz degustacje baraniny, jagnięciny i pokaz wyrobu sera podpuszczkowego w wykonaniu czeskich baców.

Przede wszystkim było stado owiec posłusznie wędrujących Karpatami z Rumunii. Towarzyszyli im pasterze i sympatyczne pieski.  

Inicjatorem redyku jest Piotr Kohut z Koniakowa w powiecie cieszyńskim, Prezes Fundacji Transhumance, będący jednym z nielicznych w Polsce baców posiadających certyfikaty Unii Europejskiej na wyrób tradycyjnych produktów regionalnych takich jak: oscypek, redykołka i bryndza. Redyk Karpacki 2013 jest projektem międzynarodowym, w który zaangażowały się organizacje i instytucje samorządowe Polski, Rumunii, Ukrainy, Czech. 

 9 sierpnia Redyk zatrzyma się w Zakopanem na Równi Krupowej. W stadzie jest i owieczka o imieniu Harenda ufundowana przez uczniów Szkoły Podstawowej nr 9 im. Jana Kasprowicza w Zakopanem na pamiątkę tradycji pasterskich kultywowanych przed laty na Harendzie. Może ktoś z Państwa odnajdzie naszą owcę w Zakopanem?  

Tekst i foto: Piotr Kyc

Poprzednia strona



Made by All Tech Support - Konrad Kopeć


Home Page

Total visits: 8347861
Online right now: 4


Donate