JQuery Cycle Plugin - Fade In Image

Aktualności - Serwis informacyjny

Zasmakuj bryndzy!

Redyk  Karpacki uświadomił nam nie tylko piękno gór i siłę kultury wołoskiej – pasterskiej, ale też smak Karpat, który najbardziej odczuwalny jest w BRYNDZY. Tak jak Karpaty łączą siedem narodów niezależnie od systemów politycznych, tak owce poprzez produkty z ich mleka – a w szczególności przez bryndzę – łączą pasterzy. Jest to produkt charakterystyczny dla Karpat. Oczywiście tak jak każda góralska dziedzina ma swoją nutę tak i smaki bryndzy są różnorodne, ale w konsystencji tożsame. Najlepszą bryndzę, którą wyrabia się z buncu można dostać w okresie od maja do lipca, ale można ją przechowywać nawet i przez całą zimę. Bryndza jest niejako symbolem Karpat – w Rumunii – dojrzewająca w korze świerkowej, na Ukrainie – w naturalnie zasychających warstwach wierzchnich sera, na Słowacji – przerabiana na świeżo w jednolitą masę serową, czy w Polsce – w niektórych regionach już reprezentująca kraj w Unii Europejskiej jako certyfikowany produkt o chronionej nazwie pochodzenia.  Bryndza ma niepowtarzalny smak i wysokie walory zdrowotne.

Gdy będziesz w górach – w Karpatach – Zasmakuj bryndzy!

„Kto bryndzę smakuje

Ten się dobrze czuje

Mo se twarde kości

I nic go nie złości”  

Poprzednia strona



Made by All Tech Support - Konrad Kopeć


Home Page

Total visits: 9157596
Online right now: 1


Donate